Головна  →  Офіційні новини  →  28 травня 2021

Оздоровлення дітей і молоді з інвалідністю у 2021 році. Спростування недостовірної інформації.

Сьогодні в одному з інтернет-видань, а саме Censor.net вийшла публікація про нібито завищені ціни на оздоровлення дітей з інвалідністю, які виховуються у двох будинках-інтернатах міста Києва. Департамент соціальної політики КМДА офіційно заперечує наведену інформацію і звертає увагу журналістів та редакторів видання на те, що ціни, вказані на сайті видання – за минулий рік. Звертаємо увагу, що це ціни на проживання і оздоровлення по суті здорових дітей. А мова йде про оздоровлення дітей з інвалідністю. Крім того, в укладеній із санаторієм «Скадовськ» угоді ціна на оздоровлення дитини вказана не лише за проживання і харчування, а й за надання послуг медичної, фізичної, психологічної реабілітації із застосуванням механотерапії, кінезотерапії, динамічної пропріоцептивної корекції, бальнеотерапії згідно медичних показань. А вартість проживання супроводжуючих значно нижча, ніж ціна проживання у санаторії дорослих осіб і складає 450 грн за добу.

Перше, на що варто звернути увагу, - це категорія дітей та молоді з інвалідністю. Це діти, які мають особливі потреби, які мають неврологічні та психологічні захворювання різних нозологій. Вони потребують особливого догляду і умов не лише проживання, а й оздоровлення. З такими дітьми обов’язково мають проживати супроводжуючі – батьки, вихователі тощо. Тому для оздоровлення вихованців Дарницького і Святошинського дитячих будинків-інтернатів щороку закуповуються путівки і для відпочинку, оздоровлення і реабілітації дітей і молоді, і для певної кількості супроводжуючих осіб.

Ціни на послуги санаторію за 2020 рік, вказані на сайті видання, - це ціни для проживання і оздоровлення в санаторії фактично здорових дітей. Зрозуміло, що діти з інвалідністю з цілим рядом різних захворювань не можуть отримати весь спектр послуг лише за ціну проживання, оскільки все це є додатковими послугами санаторію. Зокрема, всі послуги реабілітації, які надає санаторій вихованцям київських дитячих будинків-інтернатів, не входять у стандартний набір послуг, а тому вони були включені у вартість путівок. Також ці діти та молоді люди (путівки закуплені для дітей і молоді від 18 років) потребують консультацій і супроводу лікарів під час всього періоду проведення курсу реабілітації.

Путівки закуплені в результаті тендеру, торги відбувалися на платформі «Прозоро» за всіма вимогами і правилами тендерних процедур. Також за проведенням таких закупівель пильно стежить і батьківські комітети обох будинків-інтернатів. Вартість оздоровлення дітей/молоді з інвалідністю згідно Договору складає 1 390,61 грн за добу, вартість проживання супроводжуючого – 450 грн/доба. Всього путівка розрахована на 18 днів оздоровлення для однієї особи. Вартість угоди – 2 349 988,20 грн з ПДВ, що включає відпочинок, оздоровлення і реабілітацію дітей та молоді – 90 вихованців Дарницького і Святошинського будинків-інтернатів та 12 супроводжуючих осіб.

Департамент соціальної політики КМДА завжди готовий надати всі роз’яснення на запити журналістів, щоб у майбутньому не виникало непорозумінь.

Перейти до спискуВерсiя для друку