Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент соціальної та ветеранської політики
офіційний вебпортал

«Космотабір» – простір для всіх

Опубліковано 05 серпня 2024 року о 15:34

«Простір для дітей, куди хочеться повертатися. Важливо, що є такий досвід створення оздоровчих дозвілєєво-реабілітаційних програм для дітей з комплексними порушеннями. Це відповідь всім скептикам, що не всі діти є навчуваними і їм потрібен лише денний догляд. Всі діти можуть розвиватися і спілкуватися, проте для цього мають бути створені умови. Сподіваюсь, що розуміння про право на освіту і розвиток всіх дітей буде реальністю для України»️-саме такий підсумок зробила методист Київського міського центру соціальних служб Лариса Остролуцька наприкінці методичної екскурсії у «Космотабір».

4 липня спеціалісти мережі Центрів соціальних служб відвідали «Літній денний інклюзивний табір для дітей та підлітків з інвалідністю та без інвалідності «Космотабір – простір для всіх» ГО "Бачити серцем"

Керівник ГО Олеся Яскевич ознайомила учасників зустрічі з концепцією літнього денного інклюзивного табору, а від керівника волонтерів Ольги Кутової вони дізналися про програму та правила табору.

Отже, Космотабір -проєкт громадської організації- реалізується в Києві з 2016 року є місцем, де інклюзія є реальною. Більша частина учасників табору — діти зі складними порушеннями розвитку. Разом з ними відпочивають діти без інвалідності, діти, які знаходяться під опікою, діти, що змушені були переїхати через війну та діти, у яких через російську агресію загинув хтось з батьків.

Табір складається із 7 дитячих різновікових груп, які називаються планетами. Кожною групою керують 3 куратори, є підготовлені хелпери (помічники).

Робота табору цьогоріч розпочалася 1 липня, зміна триває 21 день. З першого дня усі групи відправляються «в подорож», яка складається із квестів, ігор, відвідування лабіринтів, концертів, співів, танців та тематичних вечірок. В таборі є правила для всіх і вони покликані виховувати у учасників самостійність, відповідальність, взаємодію. Кожна дитина залучається до всіх творчих і програмних заходів, до комунікації і допомоги один одному. Все це сприяє тому, що складається відчуття, що це дійсно «простір Космосу дітей і для дітей». Атмосфера свята і радості від зустрічі один з одним, прийняття, творчості і активності, що створена організаторами є терапевтичною.

Справа в тому, що більшість дітей з комплексними порушеннями навчаються на дому, питання спілкування і соціалізації є дуже актуальними. Участь в таборі створює можливість набути нового досвіду, знайти друзів, набути нових навичок у досвіду активного життя в громаді.

Спеціалісти мережі мали унікальну можливість отримати досвід спілкування з мешканцями табору та допомоги їм у творчих справах. Фахівці зазначили, що «участь у заходах, спілкування з дітьми з інвалідністю дали їм перезагрузку від повсякденних справ у наданні соціальних послуг. Дали додаткову мотивацію та наснагу для подальшої роботи».

Дякуємо громадський організації "Бачити серцем", керівнику Олесі Яскевич, програмному керівнику Наталії Гладких і всій команді за можливість взяти участь у роботі Космотабору. Щира подяка за ту роботу, яку вони роблять для кращих змін життя дітей!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux