Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент соціальної та ветеранської політики
офіційний вебпортал

Практикум «в полі»-рухаємось у напрямі безбар’єрності

Опубліковано 05 серпня 2024 року о 14:28

9 липня відбувся пошуковий семінар «Доступність до соціальних послуг та закладів соціальної інфраструктури як нова суспільна норма: досвід, теорія, практика» для працівників центру соціальних служб.

Важливим моментом зустрічі став аналіз досвіду Київського міського центру соціальних служб з питань створення доступного середовища для дітей та молоді з інвалідністю. Окрім цього приділялася окрема увага розгляду вимог доступності до вимог до доступності надавача соціальних послуг та практикуму в полі із «Складання акту моніторингу доступності діяльності КМЦСС».

Питання доступності до приміщень Київського міського центру соціальних служб та створення доступних послуг для людей з інвалідністю є актуальними завданнями сьогодення для всіх надавачів соціальних послуг. В ЗУ «Про соціальні послуги» в статті 3 Основні принципи надання соціальних послуг п.8 зазначено про доступність та відкритість. В постанові Кабміну «Про затвердження критеріїв діяльності надавачів соціальних послуг» від 03.03.2020 №185:4. Загальними критеріями діяльності надавачів соціальних послуг є: 6) наявність у надавача соціальних послуг приміщень, які відповідають ДБН В.2.2-40:2018 “Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення”.

У разі неможливості повністю пристосувати об’єкти надавача соціальних послуг для потреб осіб з інвалідністю забезпечується їх розумне пристосування відповідно до частини другої статті 27 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”. Тому важливим і актуальним було дослідити і спланувати подальші кроки з розвитку доступності соціальних послуг КМЦСС і надавачів соціальних послуг.

Блок з аналізу досвіду Київського міського центру соціальних служб з питань створення доступного середовища для дітей та молоді з інвалідністю розпочався з аналізу завдань перед мережею центрів соціальних служб з часів створення і п'яти реформувань в питаннях соціальної роботи з людьми з інвалідності та причинами виникнення необхідності вирішувати питання архітектурної безбар’єрності. Були розглянуті соціально-мистецькі акції організованими центром з привернення уваги громадськості міста до створення умов для вільного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об'єктів житлового та громадського призначення. Зазначені заходи сприятимуть інтеграції у суспільство значної частки населення та створить умови для залучення їх в усі сфери суспільного життя.

В ході зустрічі розглянута соціальна програма центру «Місто, де зручно всім», яка була розроблена в 2004 році, і пройшла багато етапів з від подолання архітектурних бар'єрів до подолання соціальних і психологічних бар'єрів прийняття інвалідності. Також були проаналізовані просвітницькі заходи такі як "кінофестиваль "Кіно без бар'єрів", підготовка волонтерів до Євро-2012, проєкт з БФ "АІК" "Спікерське бюро". Говорили про результати впливу проведеної роботи на громаду міста Києва.

Під час роботи другої частини навчання, спеціалісти розглянули вимоги до доступності надавача соціальних послуг та політику організацій зі створення доступних соціальних послуг відповідно до національних нормативів. Йшлося про те, як змінювались погляди на поняття справедливість і рівність, які є вимоги до проєктування послуг і їх впровадження, жваво обмінялись думками.

Наприкінці пошукового семінару була робота в полі з дослідження приміщення центру, прилеглих територій, візуальної навігації до вищезазначених ДБН. Спеціалісти дослідили 13 напрямів, таких як: комунікація, доступна інформація, сайти і соціальні мережі, гул-карти та інші пошукові системи, евакуація та ін. За завершенням дослідження, учасники навчання обговорили свої враження і перспективи з усунення невідповідностей. За результатами навчання створено акт внутрішнього моніторингу АКТ внутрішнього моніторингу визначення доступності будівель і приміщень з урахуванням потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, який ближчим часом буде доопрацьований та на основі якого розроблено план дій з подолання визначених бар’єрів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux