КМДА Київська міська державна адміністрація


5 грудня 2019

За майбутнє без перешкод!

За майбутнє без перешкод!

Публічний діалог міської влади, громадських організацій та батьків дітей з інвалідністю під загальним гаслом «За майбутнє без перешкод!» відбувся у Київському палаці дітей та юнацтва. Головна тема заходу – соціальне становище дітей з інвалідністю. Всього участь у заході взяло понад 130 учасників.

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда зауважила, що метою такого публічного діалогу є налагодження дієвої комунікації між батьками дітей з інвалідністю, як замовниками соціальних послуг, громадськими організаціями, як надавачами таких послуг і міською владою, яка ці послуги фінансує і хоче бути впевненою у тому, що вони надані вчасно та якісно.

«Проблема полягає в тому, що ми з вами не бачимо загальної картини по місту. Послуги ніби є, місто на них витрачає великі суми коштів, але чи отримує дитина з інвалідністю ту послугу, якої вона потребує, – це під питанням. Тому ми сьогодні маємо дати відповіді на питання: які послуги ми замовляємо, скільки коштів ми витрачаємо і що ми плануємо робити далі», - окреслила план заходу Марина Хонда. Вона також зазначила, що до публічного діалогу долучилися представники Міністерства соціальної політики, яким у ході публічного обговорення можна буде поставити питання, в тому числі і щодо того, як працюватиме новий Закон «Про соціальні послуги», до якого на сьогодні не розроблена нормативна документація.

Директор Департаменту соціальної політики КМДА Руслан Світлий представив учасникам публічного діалогу своє бачення принципів надання соціальних послуг у місті Києві. Зокрема, він підкреслив, що для міста надзвичайно важлива якість і своєчасність тих послуг, які надаються дітям.

«На сьогодні у місті Київ проживає 11 120 дітей з інвалідністю, з яких лише 2 789 внесені у реєстр Київського міського центру реабілітації дітей з інвалідністю. Звичайно, є діти з інвалідністю, які інтегровані у суспільство, але є й такі, які потребують більше уваги від органів соціального захисту. З іншого боку, є досить таки велика кількість надавачів послуг, але ми не маємо їх загального реєстру. Тому наша мета – щоб кожна дитина з інвалідністю отримувала якісні соціальні послуги відповідно до своїх потреб. Для цього необхідно створити єдиний автоматизований реєстр соціальних послуг, який міститиме інформацію про дітей і їх потреби, а також про надавачів соціальних послуг», - підкреслив Руслан Світлий.

Директор департаменту соціальної політики також висловив побоювання, що органи соціального піклування не зможуть повноцінно надавати соціальні послуги в новому році через відсутність підзаконних актів, інструкцій, типових договорів, реєстрів і т.д., без яких закон сам по собі не запрацює. «З 13 необхідних нормативних документів на сьогодні затверджений лише один, тому ми маємо побоювання, що решту 12 Уряд просто не встигне допрацювати і затвердити до набрання чинності новим законом», - зазначив Руслан Світлий і запевнив, що міська влада зі свого боку робить все можливе, щоб мінімізувати проблеми, які можуть виникнути.

«Незважаючи на певні недопрацювання в нормативній базі, ми все ж маємо плани розвитку соціальних послуг в столиці, - повідомив Руслан Світлий. – Зокрема, ми плануємо запровадити в Києві пілотні проекти тих послуг, яких поки що ще ніхто не надає, але в яких за свідченнями батьків дітей з інвалідністю є потреба. Зокрема це стосується послуги «Соціальне таксі», яка завдяки продуманій логістиці та створенню диспетчерської служби відкриє можливості повезти дитину не лише до школи, лікарні чи реабілітаційного центру, але й на відпочинок на природу, в гості, на свято і т.д. Також це послуга «Денний догляд», яка дозволить батькам присвятити трохи часу собі та своїм поточним справам і бути впевненими в тому, що їх дитина в цей час доглянута. І послуга «Працевлаштування 18+» - для її запровадження ми плануємо спорудити ціле соціальне містечко, де діти з інвалідністю будуть отримувати послуги реабілітації та навчатися професії, яка їм до душі, а також зможуть там же і працювати у майстернях різної спрямованості».

Заступник директора Департаменту захисту прав дітей – начальник відділу соціального захисту дітей Міністерства соціальної політики України Володимир Вовк запевнив учасників публічного діалогу, що нормативні документи, необхідні для повноцінної роботи Закону «Про соціальні послуги» будуть розроблені вчасно. Він також запевнив батьків дітей з інвалідністю – вихованців Святошинського дитячого будинку-інтернату, що деінституціоналізація має на меті покращення умов для дітей, а не розформування інтернатів, і поки не буде запропоновано альтернативних рішень для перебування вихованців будинку-інтернату, ніяких змін запроваджено не буде.
Пролунали питання від громадських організацій щодо трансферу дітей з інвалідністю, які займаються спортом, на змагання, про правовий захист дітей з інвалідністю тощо. Основне питання, яке викликає найбільшу тривогу у батьків дітей, інвалідність яких пов’язана з порушеннями психіки та нервової системи, - це деінституціоналізація інтернатних установ, зокрема Святошинського дитячого будинку-інтернату, а також зміна підходів у наданні соціальних послуг дітям з інвалідністю з огляду на те, що з 1.01.2020 р. набирає чинності новий Закон України «Про соціальні послуги». Батьки порушили і питання щодо послуг денного догляду, також їх турбує проблема догляду за повнолітніми людьми з інвалідністю віком від 35 років, створення навчальних закладів для дітей з комбінованими порушеннями, організація зайнятості для людей з інвалідністю віком від 18 років, створення центру реабілітації «Трамплін» в Деснянському районі. Щодо останнього – заступник голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда зауважила, що міська влада працює над вирішенням цього питання і протягом поточного місяця буде здійснено об’їзд всіх об’єктів для визначення приміщення під такий центр. Всі питання внесені до протоколу та передані на опрацювання відповідним органам.

Фото



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.