КМДА Київська міська державна адміністрація


20 березня 2019

Як проходить монетизації субсидій в Україні?

З1 січня 2019 року Урядом* запроваджено монетизацію житлових субсидій громадянам. Правила призначення житлової субсидії залишаються незмінними, змінюється лише алгоритм її виплати.

Житлова субсидія домогосподарствам, що звернулись за призначенням житлової субсидії вперше з 01 січня 2019, буде надходити на персональний обліковий запис в АТ “Ощадбанк”.

Якщо в “Ощадбанку” не відкритий поточний рахунок, кошти можна отримати пред'явивши паспорт.

Житлова субсидія пенсіонерам буде виплачена через Пенсійний фонд одночасно з пенсією, а не пенсіонерам - перерахована грошовим переказом через АТ “Ощадбанк”.

Громадянам, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 р., а також тим, що звернулися після 1 січня 2019 р., але житлова субсидія їм призначена з 2018 року, - за січень 2019 року житлова субсидія буде перерахована, як і раніше (на рахунки управителів багатоквартирного будинку, ОСББ/ЖБК та виконавців комунальних послуг), а з лютого 2019 року житлова субсидія буде перераховуватись у готівковій формі, про що одержувачу надсилається персональне повідомлення на адресу домогосподарства.

Пенсіонери, які отримають пенсійні виплати через інші банки, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить ПАТ “Укрпошта”.

Зверніть увагу!  Всі громадяни, які отримують суму житлової субсидії у готівковій формі, отримають свої платіжки за сплату за житлово-комунальні послуги в повному обсязі, не враховуючи знижки суми субсидії. Таким чином, громадяни повинні будуть оплатити готівкою суму нарахованих послуг в повному обсязі (сума субсидії - надається готівкою).

У разі несплати за комунальні послуги протягом двох місяців, розглядатиметься питання щодо припинення надання субсидії.

__________________________________________________________________________

*Постановами Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1176 та від 06.02.2019 № 62 внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.