Головна  →  Події  →  30 травня 2023

Творчість заради Перемоги

Кияни похилого віку та внутрішньо переміщені особи, які є підопічними територіальних центрів міста Києва, взяли участь у виставці народного мистецтва, яка відбулася 17 травня у приміщенні територіального центру соціального обслуговування Шевченківського району. Всього було представлено близько 500 експонатів, частина з яких буде реалізована з метою підтримки Збройних Сил України.

Територіальні центри соціального обслуговування міста Києва надають не лише соціальну допомогу киянам похилого віку та внутрішньо переміщеним особам. Практично в кожному з них діють “Університети третього віку” або центри активного дозвілля, де підопічні центру можуть отримати нові знання, навички, займатися у гуртках за інтересами, спілкуватися. Для цієї категорії киян це надзвичайно важливо, адже серед них багато самотніх людей та тих, чиї родини нині далеко.

“У наших територіальних центрах соціального обслуговування працює дуже багато ініціативних людей. А ми зі свого боку намагаємося завжди їх підтримувати. І як показала ця виставка, нашу ініціативу кияни сприйняли дуже позитивно: стільки їх робіт представлено, всі вони такі різні, і кожна прекрасна по-своєму”, - зазначила заступник директора Департаменту соціальної політики КМДА Світлана Назаренко.

Серед представлених на виставці експонатів вражає не лише їх кількість і якість, але й великий вибір народних ремесел, якими займаються підопічні територіальних центрів соціального обслуговування. Це не лише плетені гачком шалики і в’язані пінетки для малят. Якщо говорити про вишивку, то це різні техніки цього виду творчості: хрестик, бісер, вишивка шовком. Якщо мова йде про живопис, то тут і акрил, і олія, і навіть вовняний живопис. Якщо це бісер — то тут і розкішні гердани і дивовижні броші у формі жуків. А ще декупаж, розпис по фарфору, батік, печворк, квілінг, паперове лозоплетіння і т.д., і т.ін.

“До нас у студію “Золота троянда” ходить багато людей. В основному це жінки, які навчаються різним видам мистецтва. За віком — від 56 до 78 років. Я навчаю і нової техніки вовняного живопису: для цього ми використовуємо фарбовану вовну для валяння, з якої виготовляємо такі картини. Сам процес надзвичайно захоплюючий і разом з тим заспокійливий. А картини виходять дуже ніжні, м’які і красиві”, - розповідає про експонати центру активного довголіття при територіальному центрі соціального обслуговування Голосіївського району Ірина Мостова.

Кожен вид творчості на початковому етапі видається складним, але у процесі людина так захоплюється і надихається, що засвоює різні техніки і з цікавістю навчається новим видам народних ремесел. А ще завдяки виставці кияни похилого віку долучаються до благодійності: частину своїх робіт вони можуть продати, щоб передати виручені кошти Збройним Силам України, тим самим наближаючи нашу перемогу.

 Фотогалерея

Перейти до спискуВерсiя для друку