Головна  →  Офіційні новини  →  21 лютого 2023

20 лютого 2023 року відбулось засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населення

20 лютого 2023 року в режимі онлайн відбулось засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населення при виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) за участю представників Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.
На засіданні було розглянуто питання про ситуацію на ринку праці міста Києва та діяльність столичної служби зайнятості.
Учасники засідання відмітили, що ситуація на ринку праці міста Києва з урахуванням наслідків воєнної агресії російської федерації залишається складною, але не критичною та контрольованою.
Протягом 2022 року статус безробітного отримали 36,5 тис. осіб, що на 29% більше, ніж у 2021 році. Загалом, протягом минулого року послугами столичної служби зайнятості скористалися 55,5 тис. громадян, які шукали роботу, з них 46,7 тис. осіб мали статус зареєстрованого безробітного за сприяння міської служби зайнятості працевлаштовано 8,6 тис. осіб.
На 1 січня 2023 року статус безробітного мали 6,4 тис. осіб, що на 37% менше, ніж на 01.01.2022 - 10,2 тис. осіб); в середньому по місту на одне вільне робоче місце претендувало 2 безробітних, проти 1 особи на відповідну дату минулого року.
Для столичного ринку праці характерний дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили, який спостерігається і протягом всього воєнного часу, коли, з одного боку, існує значний попит на представників робітничих професій, тоді як з іншого, серед безробітних переважають службовці.
Найбільша невідповідність попиту на робочу силу та її пропозиції в професійно-кваліфікаційному розрізі спостерігалася серед технічних службовців (на 1 вакансію претендували 25 осіб), службовців та керівників (11 осіб), професійних фахівців (2 особи), працівників сфери торгівлі та послуг (2 особи).
Згідно адміністративних даних Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві наразі на підприємствах, в установах та організаціях міста працює 1 557,5 тис. найманих працівників, що на 48,5 тис. або на 3% більше ніж у січні 2022 року. Крім того, незважаючи на всі виклики сьогодення, спостерігається зростання фонду оплати праці та рівня заробітної плати найманих працівників. Так, зокрема, середньомісячна заробітна плата на одну застраховану особу в місті Києві за даними грудня 2022 року становила 25 417,6 грн, що на 17% більше ніж в січні 2022 року.
Тісна співпраця служби зайнятості з роботодавцями, зокрема, участь у формуванні кадрового потенціалу підприємств та організацій, а також реалізація у 2023 році відповідних Урядових програм та проєктів стимулюватиме роботодавців створювати нові робочі місця, що в свою чергу сприятиме поліпшенню ситуації на ринку праці міста Києва.
За результатами засідання затверджено План роботи Координаційного комітету сприяння зайнятості населення на 2023 рік та було прийнято відповідні узгоджені рішення, направлені на стабілізацію та покращення стану справ на столичному ринку праці в умовах воєнного стану.

Перейти до спискуВерсiя для друку