Головна  →  Офіційні новини  →  10 квітня 2024

Казкотерапія в процесі реабілітації Захисників і Захисниць України

Казкотерапія – це один із терапевтичних методів у психології, який використовується для розкриття і корекції особистості. Такий метод терапії використовує набір образів, метафор, архетипів, завдяки чому вдається легко дістатися до підсвідомості, де зберігаються наші переконання, записані сценарії поведінки, витіснені болісні спогади і переживання.

Особливість казкотерапії у тому, що вона є дієвим методом при роботі з травмою. Часто травма може бути глибоко прихованою у підсвідомості, а робота з травматичним досвідом для людини надзвичайно болісна, через що вмикаються захисні механізми психіки. Казкотерапія в таких випадках допомагає м’яко витягнути травму, щоб працювати з нею далі, програмувати підсвідомість та безпосередньо впливати на свою особистість, своє теперішнє і майбутнє.

Тому саме цей метод фахівці Київського міського Центру соціальної, психологічної, професійної та трудової реабілітації «Аскольд» використовують для соціальної та психологічної реабілітації Захисників та Захисниць України, які проходять лікування в одному з лікувальних закладів Києва.

Казкотерапія у поєднанні з МАК картами є одним з інструментів психолога як у груповій, так і в індивідуальній роботі. Казки — це такий ресурс, який дарує людям віру в себе, допомагає заспокоїтися та позбутися страхів, а також виразити себе й наштовхнути на подальший рух і взаємодію зі світом. МАК карти (метафорично-асоціативні карти) – це набір психологічних картинок чи листівок із зображеннями людей, тварин, природи, предметів, абстрактних подій, образів чи слів, які викликають у людини свої власні асоціації. При роботі з такими картками у процесі казкотерапії за допомогою фраз, образів і словесних акцентів часто з’являються відповіді на хвилюючі питання, розуміння складних ситуацій або неприємних життєвих подій.

Перейти до спискуВерсiя для друку