КМДА Київська міська державна адміністрація


9 квітня 2021

Міська тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати

У виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) 08.04.2021, за участю представників Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного управління справами, районних в місті Києві державних адміністрацій відбулось чергове засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат у місті Києві.
Предметом розгляду на засіданні було питання щодо стану погашення заборгованості на підприємствах, які потрапили до переліку боржників у лютому 2021 р. Загальний обсяг боргу із заробітної плати на цих підприємствах склав майже 20,0 млн грн.
Слід відмітити, що починаючи зі звітності за січень 2021 року узагальнення показників за ознакою території відбувається згідно з місцем реєстрації юридичної особи, тобто заборгованість відокремлених підрозділів, які розташовані у регіонах, рахується за місцем реєстрації головного підприємства. Так, зокрема, із загальної суми заборгованості із виплати заробітної плати, яка склалась згідно статистичних даних на 01.03.2021 – 438,0 млн грн, майже 51,0 млн грн або 11,6% - заборгованість із виплати заробітної плати працівникам філій та відокремлених підрозділів підприємств-боржників, які розташовані в інших регіонах у т.ч. на тимчасово не підконтрольних органам державної влади України територіях.
Крім того, на загальну ситуацію щодо скорочення заборгованості із виплати заробітної плати в місті Києві негативно випливає незадовільний стан своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї на окремих столичних підприємствах державного сектору, які належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади. Згідно статистичних даних у порівнянні до 01.01.2021 заборгованість із виплати заробітної плати на столичних підприємствах державного сектору зросла на 32,5% або на 87,2 млн грн та склала 355,3 млн грн або понад 81% від загального обсягу заборгованості по місту.
Це стало одним з основних факторів, що призвів до зростання заборгованості із виплати заробітної плати по місту Києву порівнянні до початку ц.р. на 44,1%.
На 01.03.2021 заборгованість мала місце на 154 столичних підприємствах-боржниках, а саме: на 46 підприємствах державного сектору – 355,3 млн грн (81,1 %) та 108 підприємствах недержавного сектору – 82,6 млн грн (18,9 %).
Місто Київ єдиний серед регіонів України, у якому відсутня прострочена заборгованість із виплати заробітної плати на комунальних підприємствах.
За оперативними даними протягом березня ц.р. підприємствами міста, які за даними органів державної статистики на 01.03.2021 значились в переліку боржників, було виплачено 40,8 млн грн простроченої заборгованої заробітної плати (за січень 2021 року та попередні періоди).
Всього ж, завдяки вжитим спільним заходам, протягом січня – березня 2021 року підприємствами-боржниками міста було виплачено 111,1 млн грн простроченої заборгованої заробітної плати.
За результатами засідання комісія прийняла узгоджені рішення направлені на усунення проблемних питань з метою сприяння прискоренню погашення існуючих боргів.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.