Головна  →  Офіційні новини  →  6 квітня 2020

Актуальна інформація громадянам під час карантину

Відповідно до статті 22 Закону України «Про зайнятість населення» сприяння громадянам у підборі підходящої роботи, ведення обліку осіб, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, а також забезпечення надання соціальних послуг та виплати матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», належить до завдань та функцій центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, його територіальних органів.

В місті Києві зазначені функції здійснює Київський міський центр зайнятості (вул. Жилянська, 47-Б, тел. 238 26 15) та його районні філії.

Крім того, державна служба зайнятості забезпечує вільний доступ до загальнодержавної бази вакансій та до інформації з пропозиціями роботи, якою можна самостійно скористатись через офіційний веб-сайт державної служби зайнятості dcz.gov.ua.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2020 р. № 244 «Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/244-2020-%D0%BF на період дії карантину,  надання статусу безробітного відбуватиметься одразу після подання ним заяви, а допомога по безробіттю призначатиметься з першого дня після реєстрації.

У період надзвичайної ситуації зміни до Порядку передбачають:

  • При наданні статусу безробітного не буде застосовуватись семиденний період для активного пошуку підходящої роботи. Особі відразу надаватиметься статус безробітного без необхідності протягом 7-ми днів відвідувати співбесіди з роботодавцями. В цей період співробітники служби зайнятості будуть підбирати можливі варіанти підходящої роботи, формуватимуть комплекс заходів, які мають вжити кар’єрний радник та особисто зареєстрований безробітний, для працевлаштування або здійснення іншого виду зайнятості. 
  • Надається право зареєстрованим безробітним не відвідувати службу зайнятості протягом 30 і більше календарних днів (комунікація зареєстрованих безробітних і працівників служби зайнятості відбуватиметься дистанційно – телефоном, електронною поштою).

Законом  України  «Про  внесення  змін  до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних  гарантій  у  зв’язку  з  поширенням  коронавірусної  хвороби  (COVID-2019)» (далі – Закон) https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/80/f494054n6.pdf , внесено зміни до  Закону   України   «Про   зайнятість   населення», якими передбачено  допомогу  по  частковому  безробіттю  застрахованим  особам  у  разі втрати   ними   частини   заробітної   плати   внаслідок   вимушеного   скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням)     виробництва     через  проведення     заходів   щодо    запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином,    встановленим     Кабінетом     Міністрів   України,    за  зверненням роботодавця для її виплати працівникам.

Допомога по частковому безробіттю не надається у разі наявності у роботодавця заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, яка виникла протягом п'яти років, що передують року зупинення виробництва.

Право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію).

Допомога по частковому безробіттю встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у межах строку зупинення (скорочення) виробництва, але не більше строку проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Перейти до спискуВерсiя для друку