КМДА Київська міська державна адміністрація


18 грудня 2018

Київ увійшов до пілотного проекту з реформування психоневрологічних інтернатів

13 грудня відбулась робоча зустріч з питань трансформації психоневрологічних інтернатів Донецької, Полтавської областей та м. Києва. В обговорені взяли участь представники від Міністерства соціальної політики, Міжнародного фонду «Права людини в галузі психічного здоров'я - Федерація Глобальна ініціатива з психіатрії», Департаменту соціальної політики КМДА, Департаментів соціального захисту населення Донецької та Полтавської облдержадміністрації, психоневрологічних інтернатів та експертів.
Захід відбувся в рамках виконання Меморандуму про співпрацю між Міністерством соціальної політики України та Міжнародним фондом «Права людини в галузі психічного здоров'я - Федерація Глобальна ініціатива з психіатрії», підписаним у листопаді поточного року. Предметом Меморандуму є проведення пілотного проекту з реформування психоневрологічних інтернатів в трьох областях України (м. Київ, Полтавська і Донецька області).

«Київ уже розпочав роботу щодо реформування Святошинського психоневрологічного інтернату за експертної підтримки Міжнародного фонду «Права людини в галузі психічного здоров'я - Федерація Глобальна ініціатива з психіатрії». Мета реформування - це створення умов, що забезпечують максимальну автономність, самостійність для тих підопічних, діагнози яких дозволяють їм соціально адаптуватися і соціально інтегруватися", - зазначила Ольга Трубнікова, заступник директора Департаменту соціальної політики КМДА.

Вона підкреслила, що реформа системи психоневрологічних установ в Києві ні в якому разі не передбачає їх закриття. В планах - поліпшити якість соціальних послуг та якість життя мешканців таких закладів.

 «Важливою складовою реалізації пілотного проекту є не лише реформування самих інтернатних закладів, а і розвиток соціальних послуг у громаді для осіб з психічними розладами з метою профілактики їх потрапляння до закладів інституційного догляду», - зауважила Ірина Пінчук, начальник Управління інтегрованих соціальних послуг Міністерства соціальної політики України.

Присутні ознайомились з концепцією реалізації пілотного проекту та обговорили напрямки співробітництва, завдання і основні принципи роботи. Фахівці окреслили конкретні кроки на 2019 рік та план заходів, які необхідно вжити для реалізації трансформації психоневрологічних установ у трьох обраних пілотних регіонах України.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.