КМДА Київська міська державна адміністрація


3 грудня 2018

Юрій Крикунов: Місто створює єдиний реабілітаційний простір для дітей з інвалідністю

Понад 11 тисяч дітей з інвалідністю віком до 18 років потребують постійних реабілітаційних процедур в Києві. Саме для того, щоб покращити якість послуг, які надають міські комунальні підприємства, Департамент соціальної політики виступив з ініціативою вдосконалення цієї галузі та презентував концепцію створення «Єдиного реабілітаційного простору» для сімей, які виховують дітей та молодь з інвалідністю.

«Близько 75% сімей з дітьми та молоддю з інвалідністю, які знаходяться на обліку в закладах охорони здоров'я, 15% в спеціалізованих дитячих будинках та школах інтернатах, решта - в інших закладах. Наразі існує потреба у запровадженні стандартизованого підходу у наданні послуг, моніторингу якості реабілітаційних послуг, а також забезпеченні безперервного супроводу родини, яка дані послуги отримує», - зазначив заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондриївський.

За його словами створення реабілітаційної платформи планується шляхом оптимізації ресурсів надавачів реабілітаційних послуг та запровадження єдиного методологічного підходу в їх діяльності.

Основними завданнями спеціалісти виділили розробку та запровадження моделі безперервного супроводу сім’ї, створення інтерактивної карти надавачів соціальних та реабілітаційних послуг та запровадження системи моніторингу результативності.

«Київська міська влада планує розпочати процес створення єдиного реабілітаційного простору для дітей з інвалідністю із урахуванням кращого світового досвіду і напрацювань Київського міського центру реабілітації дітей з інвалідністю. Під єдиним організаційним та методологічним керівництвом планується створити мережу реабілітаційних відділень, груп денного перебування тощо. До цих процесів мають бути залучені й відділення ранньої реабілітації при районних територіальних центрах соціального обслуговування столиці. Ми хочемо стати справжньою надійною підтримкою для батьків, які виховують таких не простих діточок», – зауважив директор Департаменту соціальної політики Юрій Крикунов.

Впровадження концепції буде розбито на два етапи. Перший - це відпрацювання моделі «Єдиного реабілітаційного простору» на базі 5 пілотних районах міста Києва (Оболонський, Подільський, Солом’янський, Святошинський, Шевченківський). А другий - поширення апробованої моделі на всю територіальну громаду міста Києва.

В результаті очікується запровадження єдиних високих стандартів до надання реабілітаційних послуг та підвищення їх якості шляхом запровадження моделі безперервного супроводу родини та моніторингу їх результативності. Саме завдяки комплексній роботі спеціалісти планують організувати надання послуг максимально якісно і зручно, що дасть змогу залишатись дітям в родинах, а не переводити їх до інтернатних закладів.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.