КМДА Київська міська державна адміністрація


3 жовтня 2018

Як в Україні реформуються психоневрологічні установи?

Як в Україні реформуються психоневрологічні установи?

Система психоневрологічних інтернатів, яких в Україні 145, потребує докорінного реформування.

Про це йшла мова на презентації звіту "Трансформація психоневрологічних інтернатів в Україні", що відбулася в Укрінформі 28 жовтня.

У звіті представники міжнародного фонду «Права людини в сфері психічного здоров'я-FGIP» виклали пропозиції щодо функціонування Слов'янського (Донецька область) і Святошинського (Київ) психоневрологічних інтернатів, які експерти відвідали в травні 2018 року.

За словами генерального директора FGIP професора Роберта ван Уоррена, в доповіді йдеться про проблеми, з якими стикаються підопічні закладів, і показано, як можна впоратися з цими труднощами.

"Система, що дісталася в спадок від радянського минулого, вже давно потребує реформування. FGIP вирішила в найближчі роки зосередити свою увагу на цій проблемі і розглядати цей проект як основу для розвитку системи гуманних і сучасних послуг в сфері охорони психічного здоров'я в країні. Ми працювали не тільки в цих двох установах, але вони є пілотними. Ми з українськими партнерами, з працівниками цих установ, родичами і підопічними спробуємо створити альтернативні послуги, які поступово задовольнять потреби всіх, хто там знаходиться. Система повинна змінюватися. Ми всі розуміємо, що це - непроста дорога, але треба починати, тому що іншого шляху немає. Тому ми починаємо ", - зазначив професор.

Начальник відділу організації діяльності підпорядкованих інтернатних установ  Департаменту соціальної політики КМДА Ольга Трубнікова зазначила, що реформа в сфері психоневрологічної системи як ніколи актуальна.

"Після візиту в травні цього року міжнародних експертів Департаментом соціальної політики КМДА було підписано меморандум про співпрацю з міжнародним фондом, який представляє Роберт ван Уоррен. У нас тривають пошукові дискусії про концепцію та план реформування Святошинського психоневрологічного інтернату. Щоб забезпечити максимальну прозорість процесу, зробити його з урахуванням думок всіх сторіні за участі всіх зацікавлених сторін, ми будемо вже найближчим часом проводити семінари і стратегічні сесії. Європа пройшла цей шлях в кілька десятиліть, а ми його тільки починаємоі це не буде просто", - розповідаєОльга Трубнікова.

За її словами, з метою наукового супроводу реформування закладів системи соціального захисту в Департаменті соціальної політики створена Експертна рада з питань розвитку соціальних послуг для людей з психічними розладами і людей похилого віку.

"Святошинський психоневрологічний інтернат в питанні базового, стаціонарного догляду є одним з кращих. Але ми розуміємо, що цього мало. Даний рівень не відповідає сучасним реаліям, вимогам і міжнародним стандартам. Потрібно посилювати реабілітаційну складову, впроваджувати диференційований підхід для осіб з різними діагнозами. Наша мета - це створення умов, що забезпечують максимальну автономність, самостійність для тих підопічних, діагнози яких дозволяють їм соціально адаптуватися і соціально інтегруватися ", - кажеТрубнікова.

Вона підкреслила, що реформа системи психоневрологічних установ в Києві ні в якому разі не передбачає їх закриття. В планах провести трансформування, поліпшити якість соціальних послуг та якість життя мешканців таких закладів.

«Наразі розпочато процес реформування в інших подібних закладах столиці. З міського бюджету Києва в цьому році виділено кошти на створення будинків підтриманого проживання на базі Київського пансіонату ветеранів праці та Святошинського дитячого будинку-інтернату для хлопчиків ", - зазначила Трубнікова.

Голова FGIP професор громадської психіатрії ГремТорнікрофт висловив надію, що звіт буде мати значну користь для трансформації психоневрологічних установ в Україні.

"У подібних закладах в Україні зараз знаходиться близько 41 тисячі дорослих осіб та 6 тисяч дітей. Тому ми пропонуємо почати фундаментальну трансформацію, спрямовану на поліпшення життя людей і їх соціальну адаптацію. Поетапно багато тих людей зможуть жити в суспільстві, користуючись своїми правами і вести життя, як і ми", - коментуєТорнікрофт.

У той же час він зазначив, що не можна сподіватися на швидку трансформацію. "Починати слід з оцінки потреб усіх підопічних, щоб зрозуміти, які навички у них збережені, щоб допомогти їм придбати нові. Для цього потрібні зусилля багатьох сторін", - підкреслив Торнікрофт.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.