КМДА Київська міська державна адміністрація


4 липня 2018

До джерел Пущі-Водиці

 21 червня Київський центр незрячих та Український міжнародний інститут сліпих разом із партнерами відпрацювали методику супроводу групи незрячих за допомогою горизонтальної тростини під час екскурсії на території Пуща-Водиці.

 21 червня в рамках програми літнього навчально-реабілітаційного табору «Екотест» відбулася екскурсія на території Національного природного парку Голосіївський Біличанського відділення (Пуща-Водиця) по екологічній стежці «До джерел Пущі Водиці». За участі Київського центру незрячих та Українського міжнародного інституту сліпих разом із партнерами була відпрацювання методики супроводу групи незрячих за допомогою горизонтальної тростини.

На маршруті протяжністю близько 2 кілометрів екскурсанти знайшли багато живописних місць: кілька облаштованих джерел з чистою крижаною водою, озера, субір з кремезними соснами і дубами. А дика качка з виводком каченят, хатка бобра, смачна малина, дозріла, трохи гіркувата черешня і кислувата черемха доповнили стежку маршруту яскравими елементами.

«Це набагато простіше і зручніше для всіх учасників. До того ж, надійніше супроводжувати цілу групу незрячих одночасно. Це навіть простіше ніж супроводжувати одному двох незрячих традиційним способом.» - говорить Катерина В’язовик-Миріна, волонтер програми, студентка кафедри тифлопедагогіки НПУ ім. М. П. Драгоманова.

 «Дуже важливо було відчути впевненість і захищеність. Супровід за допомогою горизонтальної тростини під час екскурсії по лісу у складних умовах для пересування незрячого (горби, пеньки, коріння, гілки) виявився дуже комфортним.», - каже Оксана Щербина, волонтер програми, студентка кафедри тифлопедагогіки НПУ ім. М. П. Драгоманова.

 «Надзвичайно цікавий маршрут. Унікальне місце як за природними умовами, так і з точки зору розташування. Адже воно знаходиться буквально у 10-ти хвилинах трамваєм від школи інтернату № 4 для слабозрячих дітей та за 30 хвилин від школи № 5 - навчального закладу де навчаються понад 100 дітей з глибокими порушеннями зору.», - каже Юрій Войтюк, керівник програми, кандидат біологічних наук, заслужений працівник освіти України, доцент кафедри тифлопедагогіки НПУ ім. М. П. Драгоманова.

За його словами наступна мандрівка відбудеться на початку липня. Екскурсанти будуть обстежувати колекції закритої частини ботанічного саду Київського університету.

Телефони для запису бажаючих: 362-49-06, 066114-24-15.
або у Фейсбук - https://www.facebook.com/Kiev.center.of.the.blind/

 ДОВІДКОВО: 

Участь у заході взяли партнери: представники Національного природного парку Голосіївський. Зокрема, Іваненко Алла – провідний фахівець відділу рекреації; Наталія Середа – начальник Святошинсько-Біличанського природоохоронного науково-дослідницького відділення (ПНДВ); Соколенко Олександр – заступник начальника ПНДВ.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.