Інформація
про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати
в місті Києві
за даними Головного управління статистики у м. Києві
станом на 01.07.2014 року

 1. Бюджетна сфера та комунальні підприємства
Згідно даних оперативного моніторингу в місті Києві відсутня прострочена заборгованість із виплати заробітної плати в бюджетних установах столиці, які фінансуються  з бюджету міста Києва.
За статистичними даними на 01.07.2014 в місті Києві існувала прострочена заборгованість із виплати заробітної плати на двох комунальних підприємствах у сумі 1,1 млн грн.
 2.   Загальна ситуація
 Згідно статистичних даних станом на 01.07.2014 борг із заробітної плати по місту Києву склав 62 млн грн,  що на 68,2% (25 млн грн) більше  порівняно з початком 2014 року та на 5,5% (3,2 млн грн) більше у порівнянні з 01.06.2014.
Станом на 01.07.2014 борг мав місце на 57 підприємствах в  т.ч.:
Державний сектор (33 підприємства) 50,6млн грнабо 81,6 %
Недержавний  сектор (22 підприємства) –  10,3 млн грн або 16,6%
Комунальний сектор (2 підприємства) – 1,1 млн грн або 1,8%
 В розрізі категорій боржників ситуація має наступний вигляд:
50 діючих (економічно активних) підприємств – 55,5 млн грн або 89,6% від загального боргу;
6 підприємств, які перебувають в стадії банкрутства –  5,6 млн грн або 9,1%;
1 економічно неактивне підприємство -  0,8 млн грн (1,3%).
3. Аналіз ситуації на найбільших боржниках
 Найбільшими боржниками по місту на 01.07.2014 є:
Державні підприємства, що є учасниками Державного концерну “Укроборонпром”, загальна сума заборгованості яких склала 20,1 млн грн.
Державні підприємства, що знаходяться у сфері управління:
-                Держінформнауки (8,6 млн грн);
-                Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (6,3 млн грн);
-                Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (4,6 млн грн.);
-                Державного космічного агентства України (3 млн грн).
4. Вжиті заходи
Протягом січня-червня 2014 року структурними підрозділами з питань праці міста:
-  проаналізовано ситуацію на 301 підприємстві-боржнику із виплати заробітної плати, інформацію по яких передано до контролюючих та правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів реагування до посадових осіб підприємств за порушення законодавства про працю та оплату праці;
-  керівникам підприємств надано 727 рекомендацій щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства та недопущення їх в подальшому.
- надіслано 81 лист – звернення (подання) до власників або уповноважених ними органів по 89 підприємствах-боржниках щодо сприяння в прискоренні погашення заборгованості із заробітної плати та недопущення її виникнення в подальшому, а також розгляду питання щодо притягнення до відповідальності посадових осіб цих підприємств за порушення законодавства про працю та оплату праці, у тому числі розірвання в установленому порядку контрактів (трудових відносин) з їх керівниками.
Стан погашення заборгованості із заробітної плати щомісячно розглядається на засіданнях районних  тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
Протягом січня – червня 2014 року проведено 59 засідань таких комісій (у        т. ч. у червні - 10 засідань), на яких заслухано 295 керівників підприємств-боржників, всіх їх попереджено про відповідальність за порушення законодавства про працю та оплату праці.
З керівниками підприємств-боржників проводиться відповідна робота щодо скорочення непродуктивних витрат та оптимізації структури підприємств; активізації проведення претензійно-позовної роботи з дебіторами; складання графіків погашення заборгованості із заробітної плати в найкоротші терміни, з урахуванням фінансових можливостей підприємств та забезпечення їх виконання.
За інформацією Прокуратури міста Києва, органами прокуратури у І кварталі 2014 року у сфері додержання законодавства про оплату праці зареєстровано 15 кримінальних проваджень, 11 з яких скеровано до суду.
Крім того, у сфері оплати праці органами прокуратури міста у І кварталі 2014 року пред’явлено до суду 69 позовів (заяв) на суму 1,6 млн грн. Судами задоволено 26 позовів (заяв) вказаної категорії на суму 547 тис.грн, реально виконано судових рішень на загальну суму 1 млн грн.
Згідно оперативних даних протягом червня 2014 року підприємствами міста, які за даними органів державної статистики на 01.06.2014 значились в переліку боржників, було виплачено понад 4 млн грн заборгованої заробітної плати (за квітень 2014 року та попередні періоди).
Всього ж, завдяки вжитим міською владою заходам, протягом січня - червня 2014 року підприємствами-боржниками міста було виплачено понад  29 млн грн заборгованої заробітної плати.
Питання забезпечення своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах міста та вирішення проблеми заборгованості з її виплати знаходяться на постійному контролі.

Версiя для друку