Інформація про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати  в місті Києві за даними Головного управління статистики у м. Києві станом на 01.06.2014 року

 1. Бюджетна сфера та комунальні підприємства
 Згідно даних оперативного моніторингу в місті Києві відсутня прострочена заборгованість із виплати заробітної плати в бюджетних установах столиці, які фінансуються  з бюджету міста Києва.
За статистичними даними на 01.06.2014 в місті Києві існувала прострочена заборгованість із виплати заробітної плати на трьох комунальних підприємствах у сумі 1,5 млн грн.
 2.  Загальна ситуація
 Згідно статистичних даних станом на 01.06.2014 борг із заробітної плати по місту Києву склав 58,8 млн грн,  що на 59,8% (22 млн грн) більше  порівняно з початком 2014 року та на 5,6% (3,1 млн грн) більше у порівнянні з 01.05.2014.
Станом на 01.06.2014 борг мав місце на 47 підприємствах в  т.ч.:
Державний сектор (29 підприємств) 47,8млн грнабо 81,3 %
Недержавний  сектор (15 підприємств) –  9,5 млн грн або 16,2%
Комунальний сектор (3 підприємства) – 1,5 млн грн або 2,6%
 В розрізі категорій боржників ситуація має наступний вигляд:
43 діючих (економічно активних) підприємств – 52,9 млн грн або 89% від загального боргу;
3 підприємства, які перебувають в стадії банкрутства –  5,1 млн грн або 8,7%;
1 економічно неактивне підприємство -  0,8 млн грн (1,4%).
3. Аналіз ситуації на найбільших боржниках
 Найбільшими боржниками по місту на 01.06.2014 є:
Державні підприємства, що є учасниками Державного концерну “Укроборонпром”, загальна сума заборгованості яких станом на 01.06.2014 склала 17,3 млн грн., зокрема:
ПАТ “Київський завод “Радар” – 4,6 млн грн;
Завод “Буревісник” - 4,2 млн грн (в стадії банкрутства);
НДІ гідроприладів  -  2,7  млн грн;
ПАТ КЗ ДП НДІ “Буран” – 2,3 млн грн;
 ДП “НДІ “Оріон”8,6 млн грн, що підпорядкований Держінформнауки;
Державні підприємства, що знаходяться у сфері управління Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (6,3 млн грн), зокрема:
ДП ПІ “Укрметротунельпроект” – 3,9 млн грн.;
УДНДПІ “Укрндіпроектреставрація” – 1 млн грн;
знаходяться у сфері управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (4,6 млн грн.), зокрема:
ДП УНДІ НП “Масма” - 2,3 млн грн;
ДП “ДНДІ ІТЕЕ” - 2 млн грн;
ДП “Завод“Арсенал”3 млн грн, що підпорядкований Державному космічному агентству України.
Серед підприємств недержавного сектору найбільшими боржниками є:
ТОВ “Авіакомпанія “Марс РК”–  3,3  млн.грн.;
ПАТ “Комерційний банк “Даніель” 2 млн грн.
 4. Вжиті заходи
Протягом січня-травня 2014 року структурними підрозділами з питань праці міста:
- проаналізовано ситуацію на 249 підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати та передано інформацію до контролюючих та правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів реагування до посадових осіб підприємств за порушення законодавства про працю та оплату праці;
- керівникам підприємств надано 570 рекомендацій щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства та недопущення їх в подальшому;
- надіслано 70 листів – звернень (подань) до власників або уповноважених ними органів по 78 підприємствах-боржниках щодо сприяння в прискоренні погашення заборгованості із заробітної плати та недопущення її виникнення в подальшому, а також розгляду питання щодо притягнення до відповідальності посадових осіб цих підприємств за порушення законодавства про працю та оплату праці, у тому числі розірвання в установленому порядку контрактів (трудових відносин) з їх керівниками.
Стан погашення заборгованості із заробітної плати щомісячно розглядається на засіданнях районних  тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
Протягом січня - травня 2014 року проведено 49 засідань таких комісій (у т. ч. у травні - 7 засідань), на яких заслухано 237 керівників підприємств-боржників, всіх їх попереджено про відповідальність за порушення законодавства про працю та оплату праці.
З керівниками підприємств-боржників проводиться відповідна робота щодо скорочення непродуктивних витрат та оптимізації структури підприємств; активізації проведення претензійно-позовної роботи з дебіторами; складання графіків погашення заборгованості із заробітної плати в найкоротші терміни, з урахуванням фінансових можливостей підприємств та забезпечення їх виконання.
За інформацією Прокуратури міста Києва, органами прокуратури у І кварталі 2014 року у сфері додержання законодавства про оплату праці зареєстровано 15 кримінальних проваджень, 11 з яких скеровано до суду.
Крім того, у сфері оплати праці органами прокуратури міста у І кварталі 2014 року пред’явлено до суду 69 позовів (заяв) на суму 1,6 млн грн. Судами задоволено 26 позовів (заяв) вказаної категорії на суму 547 тис.грн реально виконано судових рішень на загальну суму 1 млн грн.
Згідно оперативних даних протягом травня 2014 року підприємствами міста, які за даними органів державної статистики на 01.05.2014 значились в переліку боржників, було виплачено майже 10 млн грн заборгованої заробітної плати (за березень 2014 року та попередні періоди).
Всього ж, завдяки вжитим міською владою заходам, протягом січня - травня 2014 року підприємствами-боржниками міста було виплачено понад 25 млн грн заборгованої заробітної плати.
Питання забезпечення своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах міста та вирішення проблеми заборгованості з її виплати знаходяться на постійному контролі.

Версiя для друку